Vlnr.: Joana (Portugal), Ik, Willie (Botswana), Meghan (Zuid-Afrika), Mpho (Botswana), onderaan vlnr. Barbara (Portugal) en Kate-Lynn (Zuid-Afrika)
We ontmoetten een man die ons liet kennismaken met geoborden. Met die borden kan je geometrische figuren maken met elastiekjes. Het is een leuke manier om kinderen spelenderwijze geometrische figuren te leren kennen. Zelfs bij ons kwam het kind-zijn naar boven, toen we dit materiaal leerden kennen. Hij toonde ons in een fractie van een seconde een figuur en daarna moesten we die namaken.
We hadden het ook over hoeveelheden, cijfers en getallen, de één-één-relatie, het akoestisch tellen, het aanwijzend tellen en deel-geheel van hoeveeldheden.(zie onderstaande foto, hoe kunnen we de 'lieveheersbeestjes' verdelen over het groene en rode blad?') Het was precies een korte opfrissing van de wiskundelessen in Katho Tielt , maar dan in het Engels. Leuk om te ontdekken dat deze termen universeel zijn, want ook de andere studenten wisten héél goed waarover het ging.
Willie zei: Wiskunde is uiteindelijk bij iedereen hetzelfde, het is alleen de omgeving waarin we leven die ervoor zorgt dat wij als leerkrachten het kinderen op andere manieren aanbrengen. Mpho vertelde dat ze in Botswana stenen en stokken gebruiken om te tellen en dergelijke. Iedereen gebruikt het materiaal dat in zijn/haar land voor handen is. Dit is iets wat me sterk zal bij blijven uit deze les.
Door deze studenten en hun cultuur beter te leren kennen, begin ik steeds meer nieuwsgierig te worden en wil ik hen graag aan het werk te zien als leerkracht in hun land. Voordien had ik dus niet echt de voorkeur om naar Afrika te trekken, maar nu is dat helemaal veranderd.
Daarna kwamen we in het wetenschapcenter terecht. Een labo vol werktafels en labomateriaal werd voor ons ter beschikking gesteld. We deden enkele chemische proeven die we met kinderen kunnen doen, zoals een vulkaan maken. Eerst wat water in de glazen trechter, daarna een paar druppels kleurstof en vervolgens 3 à 4 koffielepels bakpoeder en dit was het resultaat.
We deden hetzelfde maar in een doosje met een deksel erop en .... KNAL!!! Het deksel schoot de lucht in! Op onderstaande link staan enkele filmpjes gemaakt door Kate-Lynn. http://www.keepingtabsonkate.blogspot.com/
Op onderstaande foto's het uitzicht op Trondheim vanachter de ramen van de universiteit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten